1 av 4 pendlar

Pendling blir skapt der det er underskot på arbeidsplassar i forhold til arbeidsstyrken. I Møre og Romsdal var det ei underdekning på 4 974 arbeidsplassar i 2011.

Førre året var det meir enn dobbelt så mange som pendla ut av fylket som inn, høvesvis 9 527 personar som pendla ut og 4 553 personar som pendla inn. Målt i forhold til arbeidsplassar var innpendlinga til fylket på 3,5 prosent. Samtidig pendla 7,1 prosent av alle yrkesaktive i fylket ut. Blant pendlarane var det dobbelt så mange menn som kvinner.

Det er høg utveksling av arbeidskraft mellom kommunane. Nærare ein av fire sysselsette i fylket var pendlarar i 2011. Dette er nett som tidlegare år, og betyr at ein av fire kryssar minst ei kommunegrense på veg til og frå arbeid.

Innpendlinga førre året var størst til Ålesund, med 7 644 personar. Deretter følgjer Molde, Ulstein og Kristiansund kommunar. Dette er same mønster som førre året. Målt i forhold til arbeidsplassar, var innpendlinga størst til Ulstein, med 44,2 prosent. Det betyr at nærare kvar andre arbeidstakar i Ulstein i 2011 var busett utanfor kommunen. Innpendlinga var minst til Sandøy og Smøla kommunar, både absolutt og relativt.

I 2011 pendla 4 213 personar ut frå Ålesund. Også frå Sula og Fræna var det stor utpendling. Målt i forhold til yrkesaktive, var utpendlinga størst frå Skodje, med 64,6 prosent. Deretter følgjer Sula og Gjemnes. Av kommunane i fylket, var det ni som hadde utpendling på 45 prosent eller meir. Lågast utpendling var det frå Sandøy kommune, både absolutt og relativt.

Pendling per kommune 2011

Tal pendlarar ut / inn til kommunen 2011