7 av 10 sysselsette i privat sektor

I 2011 var 70 prosent av alle arbeidsplassane i Møre og Romsdal i privat sektor og offentlege føretak1. Vidare var 20 prosent innan kommunal forvalting, 2 prosent i fylkeskommunal forvalting og 8 prosent i statleg forvalting.

Med 1 av 7 arbeidsplassar i privat sektor, er det berre fem andre fylke som har høgare sysselsetting innan denne sektoren enn Møre og Romsdal. Over 80 prosent av arbeidsplassane i Ulstein og Sykkylven kommunar var innan privat sektor. I ytterlegare 6 kommunar var sysselsettinga i denne sektoren over 75 prosent. Lågast sysselsetting i privat sektor hadde Volda og Tingvoll kommunar.

Frå 2009 til 2011 auka sysselsettinga i fylket innan statleg-, fylkeskommunal og kommunal sektor. Flest nye arbeidsplassar kom til innan kommunal forvalting. Høgast del sysselsetting i kommunal sektor i 2011 var det i Nesset, med 37 prosent. Deretter følgjer Midsund og Tingvoll kommunar. Lågast sysselsetting i kommunal sektor hadde kommunane Ulstein og Ålesund.

Den fylkeskommunale sysselsettinga var størst i Molde. Relativt var den like stor i Tingvoll og Molde kommunar. To kommunar hadde ingen sysselsetting i denne sektoren – Stordal og Skodje.

Samanlikna med landet elles er det færre arbeidsplassar innan statleg forvalting i Møre og Romsdal. Berre Rogaland har relativt færre statlege arbeidsplassar enn Møre og Romsdal. Auken i desse arbeidsplassane har dessutan vore svakare i Møre og Romsdal enn i landet elles. I absolutte tal var det flest sysselsett i statleg forvalting i Ålesund, med 3 721 personar. Deretter følgjer Molde og Kristiansund med til saman 3 800 personar. Relativt var det flest sysselsett i statleg forvalting i Volda, følgt av Molde og Ålesund.

Sysselsette personar etter arbeidsstad og sektor, 2011

Del statlege arbeidsplassar av alle arbeidsplassar etter fylke 2011